Näin voit vaikuttaa ilmanvaihdon energiankulutukseen

Ilmanvaihdon energiankulutus

Ilmanvaihdon tarkoitus on saada rakennukseen terveellinen ja miellyttävä sisäilma. Rakennuksen ilmanvaihto kuluttaa sähköä, mutta ilmanvaihtolaitteen oikealla käytöllä ja säännöllisellä huollolla voi vaikuttaa ilmanvaihdon energiankulutukseen.

Ilmanvaihtolaitteen tulee toimia jatkuvasti, vähintäänkin minimiteholla. Perusilmanvaihto takaa sen, että epäpuhtaudet poistuvat rakennuksesta ja rakenteet pysyvät kunnossa. Tästä syystä ilmanvaihdon sammuttaminen ei ole suositeltava tapa säästää energiaa.

Ilmanvaihtolaitteen tarpeenmukaisella käytöllä voidaan saada eri arvioiden mukaan noin 900 – 1500 kWh/a säätöjä riippuen talon koosta ja asumistilanteesta.

Ilmanvaihtokoneen eri tehoasetusten käyttö - 4 portainen säätö

  • Asento 1: kun asunto tyhjillään
  • Asento 2: kun asunnossa oleskelee muutama ihminen tai tyhjillään olevassa asunnossa kuivataan pyykkiä
  • Asento 3: kun asunnossa oleskelee useampi ihminen, normaali ruuan laitto, pyykin kuivaus ja pesutilojen kuivaus suihkun jälkeen
  • Asento 4: ilmanvaihdon tehostusasento, saunominen, kärynpoisto ruoanlaiton jälkeen, asunnossa normaalitilannetta enemmän ihmisiä

Lämmöntalteenoton kesä- ja talviasento

Lämmöntalteenoton ohitus mahdollistaa kesäaikana tuloilman alhaisemman sisäänpuhalluslämpötilan. Tuloilman jälkilämmitys on syytä asettaa alimpaan arvoonsa, jotta jälkilämmitys ei mene päälle ja kuluta turhaan energiaa.

Ennen lämmityskauden alkua lämmöntalteenotto täytyy muistaa palauttaa talvikäytön asetuksiin. Mikäli lämmöntalteenoton ohitus jää päälle, jälkilämmitys kuluttaa turhaan energiaa.

Tuloilman lämpötila

Tuloilman lämpötila-asetuksella on iso vaikutus energiankulutukseen. Suositeltavin sisäänpuhalluslämpötila on muutama aste normaalia huonelämpötilaa alhaisempi.

Lämmitys kannattaa siirtää mahdollisimman paljon varsinaiselle huonetilan lämmittimelle eikä lämmittää sisäilmaa ilmanvaihtokoneella. Eli ilmanvaihtokoneen jälkilämmityksen asetusarvot kannattaa säätää mahdollisimman alhaiseksi, suositeltava tuloilman sisäänpuhalluslämpötila lämmityskaudella on 15-17 astetta. Kesäisin vastus kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä.

Ilmanvaihtokoneen huolto

Suodattimien vaihto on tärkeää ilmanvaihtokoneen tehokkaan toiminnan kannalta. Likaantuneet ja tukkeutuneet suodattimet heikentävät lämmöntalteenoton toimintaa. Etenkin tuloilman määrä heikkenee ja pienentää hyödynnettävää lämpömäärää. Tämä voi lisätä lämmitysenergian kulutusta.

Lämmöntalteenottokenno on syytä puhdistaa muutaman vuoden välein. Likaantuneen lämmöntalteenottokennon hyötysuhde heikkenee sillä lämpö ei johdu likakerroksen läpi tehokkaasti.

Saunominen

Saunassa olevan poistoventtiilin avausta kannattaa pienentää tai venttiilin voi sulkea kokonaan saunan lämmittämisen ja saunomisen aikana, jolloin ilmanvaihdon mukana ei poistu liikaa lämmintä ilmaa. Saunomisen jälkeen venttiili avataan ja saunan kuivuttua venttiiliä voi jälleen säätää pienemmälle.

Muistilista ilmanvaihtolaitteen energiatehokkaaseen käyttöön

  • Älä lämmitä ilmaa ilmanvaihtokoneella!
  • Pidä ilmanvaihtokoneen teho oikeassa asennossa.
  • Muista vaihtaa suodattimet vähintään 1-2 krt vuodessa.
  • Säädä tuloilman lämpötila oikeaksi.
  • Tarkista kesä-talviasetukset.

 

Kysy lisää!

Mikäli tarvitset apua ilmanvaihtokoneen huoltoon tai asetusten tarkistukseen, ota yhteyttä 014 410 4100 tai k-s@ilmastointihuolto.com. Autamme mielellämme!

Myymälästämme löytyy kattava valikoima ilmanvaihtolaitteiden suodattimia ja varaosia sekä pesuaineet kennonpesuun. Meidät löydät osoitteesta Miilukatu 6, Jyväskylä.